Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2010

Το ελληνομακεντόνσκικο λεξικό
   Από καιρό οι βηνοζητάδες (βλ. Ουράνιο Τόξο) είχαν βάλει στόχο την έκδοση ένος λεξικού για να ´´αποδείξουν´´ πάλι τις ευφάνταστες  μυθοπλασίες τους.Και,να σου,το 2008 εκδόσαν το περιβόητο ελληνομακεντόνσκικο λεξικό (ελληνομακεδονικό το ονομάζουν οι μακεντόνσκηδες).Είναι δωρεά,λέει του Βάσκου Καρατζά (φυρομιτοαναθρεμένου κομμουνίστη που έφυγε στα Σκόπια μετά τον εμφύλιο),στο ουράνιο τόξο που τους το άφησε λίγο πρίν πεθάνει.Περιέχει 15.000 λέξεις,πάλι λέει.
   
  Αυτό που δεν λέει είναι ότι το λεξικό βασίζεται στην επίσημη φυρομίτικη λογοτεχνική γλώσσα,την οποία μάλιστα οι δίγλωσσοι της Ελλάδας δεν την καταλαβαίνουν,και ότι προστέθηκαν πολλές ρώσικες και βουλγάρικες λέξεις μια που δεν επαρκούσαν οι λέξεις της  φυρομίτικης για να μεταφραστούν οι ελληνικές.
  
  Είχε το ιδίωμα που μιλούσε στο χωριό του  ο Καρατζάς όλες αυτές τις φυρομίτικες,ρώσικες και βουλγάρικες λέξεις του λεξικού;Φυσικά όχι.Ο Καρατζάς τη φυρομίτικη την έμαθε στα Σκόπια μετά την `εκπαίδευσή` του.Από την παρουσίαση του λεξικού.Ανάμεσα στον Βόσκω και τον Παρίση , επίτιμος καλεσμένος ο Βίκτωρας ο Φρίντμαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου