Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2010

Δύο εκθέσεις για τον Μ.Αλέξανδρο στο Άμστερνταμ.
Αυτές τις μέρες,που γίνονται οι συζητήσεις στον ΟΗΕ,άνοιξαν δύο εκθέσεις στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας για τον Μ.Αλέξανδρο.Η μία γίνεται στο μουσείο Ερμιτάζ Άμστερνταμ με τίτλο ´´ο Αθάνατος Μ.Αλέξανδρος'' και η άλλη,παράλληλη,έκθεση στο μουσείο Aλαρντ Πέρσον, η με τίτλο «Η κληρονομιά του Μεγάλου Αλεξάνδρου- Οι Eλληνες στην Αίγυπτο».

Σημαντικά εκθέματα φιλοξενούνται στις εκθέσεις που δείχνουν την επίδραση της ελληνικής γλώσσας,αρχιτεκτονικής,της τέχνης και τον ελληνικό τρόπο ζωής από όπου και αν πέρασε ο Μ.Αλέξανδρος.Τα εκθέματα καλύπτουν μια χρονική περίοδο 2.500 ετών και ξεκινούν από την ενότητα «Μύθοι του Αλέξανδρου» με παραστάσεις -ανάμεσα σε άλλα- από πίνακες του 17ου, 18ου και 19ου αιώνα, ταπισερί και έργα τέχνης που απεικονίζουν τους ηρωισμούς και τις νίκες του.

Στα εγκαίνια παρών ήταν ο Έλληνας πρέσβης,Ι.Οικονομίδης,και οι διευθυντές των μουσείων απήυθυναν σύντομο χαιρετισμό.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η επιλογή της  χρονική περιόδου των εκθέσεων,την ίδια ώρα που γίνονται οι διαπραγματεύσεις για το όνομα στον ΟΗΕ.Την δυσαρέσκειά του εξέφρασε ο πρέσβυς των μακεντόνσκηδων στην Ολλανδία,Ατανάς Ντιμίτροφ,πρώην διαπραγματευτής στον ΟΗΕ,για τον ελληνικό χαρακτήρα των εκθέσεων.

Ευτυχώς που υπάρχουν και οι ξένοι και σώζουν την κληρονομιά των Ελλήνων,γιατί αν περιμέναμε από τον Γιωργάκη...assets LARGE t 420 20515536 type11495 Ο Μέγας Αλέξανδρος στο... Αμστερνταμ
Ο Αλέξανδρος και η οικογένεια του Δαρείου. Φιλοξενείται στο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης


Το μοναδικό κόσμημα Gonzaga Cameo.  
Το μοναδικό κόσμημα Gonzaga Cameo.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου