Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Άτυπη συνάντηση εκπροσώπων Αθήνας και Σκοπίων με τον Μάθιου Νίμιτς στη Νέα Υόρκη


Ο ειδικός διαμεσολαβητής των ΗΕ για το θέμα της ονομασίας, Μάθιου Νίμιτς, συγκάλεσε τη Τετάρτη στη Νέα Υόρκη τις δύο πλευρές για να τους δώσει μια ευκαιρία να του αναπτύξουν τις απόψεις τους στο τωρινό στάδιο της διαπραγματευτικής διαδικασίας, να εξεταστούν οι δυνατότητες για την επίτευξη προόδου και να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα προς την κατεύθυνση της διευθέτησης του προβλήματος.
Δεδομένου ότι η συνάντηση ήταν άτυπη, δεν έγινε στην έδρα των ΗΕ, αλλά στο γραφείο του κ. Νίμιτς σ’ έναν ουρανοξύστη της Park Avenue στο ύψος της 52ας οδού.
Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο επίσημος διαπραγματευτής της πρέσβης κ. Βασιλάκης και τα Σκόπια ο πρέσβης τους στην Ουάσιγκτον, Ζόραν Γιόλεφσκι.
κ. Βασιλάκης

Η συνάντηση που αναμένονταν να διαρκέσει κάπου μια ώρα, κράτησε τελικά δύο ώρες.  Ο Μάθιου Νίμιτς αποχαιρετώντας τους δύο συνομιλητές του έκανε μια σύντομη δήλωση στους λίγους δημοσιογράφους που είχαν συγκεντρωθεί εκεί, εκπροσωπώντας κυρίως Ελληνικά ΜΜΕ.  Ο κ. Νίμιτς είπε μεταξύ άλλων ότι η ατμόσφαιρα που επικράτησε στη συνάντηση ήταν πάρα πολύ καλή και πρόσθεσε ότι τόσο ο κ. Βασιλάκης, όσο και ο κ. Γιόλεφσκι επέδειξαν θετική στάση.  Ο κ. Νίμιτς παρατήρησε ότι η πιο σημαντική εξέλιξη που σημειώθηκε το περασμένο χρόνο στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες ήταν οι συναντήσεις που είχαν οι πρωθυπουργοί τους και οι οποίες, κατά την εκτίμηση του Μάθιου Νίμιτς, συμβάλουν θετικά στην δημιουργία εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο πλευρές και στην προώθηση του απώτερου στόχου.  Ατενίζοντας το μέλλον ο κ. Νίμιτς είπε ότι θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για το χτίσιμο μεγαλύτερης εμπιστοσύνης και ότι θα διευθετηθεί νέα συνάντηση του με τους δύο πρέσβεις.
Απαντώντας σε ερώτηση ο ειδικός διαμεσολαβητής των ΗΕ είπε ότι δεν υπέβαλε νέες προτάσεις στο θέμα το οποίο, κατά την έκφραση του, όλοι γνωρίζουν πολύ καλά. Ερωτηθείς για το πια αναμένεται ότι θα είναι τα επόμενα βήματα, ο κ. Νίμιτς συνέστησε στις δύο πλευρές να συνεχίσουν να λαμβάνουν μέτρα ενίσχυσης της μεταξύ τους εμπιστοσύνης και να αποφεύγουν ενέργειες που δημιουργούν σύγχυση ή στέλνουν ασαφή μηνύματα.
Μετά την αναχώρηση του κ. Νίμιτς οι κύριοι Βασιλάκης και Γιόλεφσκι μίλησαν σε δημοσιογράφους ο καθένας στη γλώσσα του.  Ο κ. Βασιλάκης είπε ότι από τις δηλώσεις του κ. Νίμιτς φάνηκε ότι ήταν μια άτυπη συνάντηση που έγινε για να δούμε που βρισκόμαστε και πρόσθεσε θα μεταφέρουμε τώρα στις κυβερνήσεις μας τις συνομιλίες και αυτές θα τις αξιολογήσουν.  Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Βασιλάκης είπε ότι οι Ελληνικές θέσεις είναι γνωστές και τις έχουν διατυπώσει με σαφήνεια τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας.

πηγή:http://www.voanews.com/greek/news/un-nimitz-meeting-2011-2-9-115681164.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου