Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου 2011

Εκθεση «Από τον Ηρακλή στον Αλέξανδρο» στην Οξφόρδη


Eκθεση με τίτλο «Από τον Ηρακλή στον Αλέξανδρο: Θησαυροί από την Μακεδονία, ένα ελληνικό Βασίλειο την περίοδο της Δημοκρατίας» θα παρουσιασθεί από τις 6 Απριλίου έως τις 29 Αυγούστου του 2011 στο μουσείο Ashmolean, στην Οξφόρδη.
Στόχος της έκθεσης είναι να προβάλει την εξέλιξη του μακεδονικού βασιλείου από τους υπομυκηναϊκούς χρόνους έως την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του επιφανέστερου μέλους της άρχουσας δυναστείας των Τημενιδών, οι οποίοι θεωρούνται απόγονοι του μυθικού ήρωα Ηρακλή.
Η έκθεση διοργανώνεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, την ΙΖ΄Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και το Μουσείο Ashmolean.

 Πηγή:http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1937019

2 σχόλια:

 1. Πανεπιστήμιο του Στιπ αποσύρει το «αστέρι της Βεργίνας» από τα πτυχία  Τρέχουν να προλάβουν το κακό στα Σκόπια, μετά την αποκάλυψη ότι το Πανεπιστήμιο του Στιπ χρησιμοποιεί το αστέρι της Βεργίνας στα πτυχία του. Έτσι, κατόπιν υπόδειξης του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, το πανεπιστήμιο αποσύρει τη χρήση του συμβόλου του αστεριού της Βεργίνας, το οποίο απεικονίζεται στα πτυχία των απόφοιτων που απονέμει.

  «Το υπουργείο Εξωτερικών ως αρμόδιο όργανο για την τήρηση των υποχρεώσεων που προκύπτουν από την Ενδιάμεση Συμφωνία μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελλάδας, από την 13η Σεπτεμβρίου του 1995, υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με το άρθρο 7, παράγραφος 2 της Συμφωνίας, η Δημοκρατία της Μακεδονίας υποχρεούται να μην χρησιμοποιεί καθ' οιονδήποτε τρόπο το σύμβολο σε όλες του τις μορφές», αναφέρεται σε σχετική επιστολή του ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ προς την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου του Στιπ.


  «Στο πλαίσιο αυτό το ΥΠΕΞ υποδεικνύει την ανάγκη να λάβει αμέσως το Πανεπιστήμιο τα απαραίτητα μέτρα για την απόσυρση του συμβόλου αυτού από τα πτυχία που απονέμει, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Δημοκρατία της Μακεδονίας από την Ενδιάμεση Συμφωνία», καταλήγει η επιστολή του ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ, την οποία μεταδίδει ο ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός των Σκοπίων «Α1».

  Το πανεπιστήμιο του Στιπ, έκανε αμέσως αποδεκτές τις υποδείξεις αυτές του ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ. «Σχετικά με τις υποδείξεις σας, σας αναφέρουμε ότι το Πανεπιστήμιο έλαβε εκτάκτως μέτρα για την απόσυρση του συμβόλου αυτού από τα πτυχία που απονέμει», αναφέρεται σε απαντητική επιστολή του πανεπιστημίου του Στιπ προς το ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ.

  Υπενθυμίζεται ότι το αστέρι της Βεργίνας απεικονίζεται στις τέσσερις γωνίες των πτυχίων των απόφοιτων του κρατικού πανεπιστημίου της πόλης του Στιπ (πόλη στο κεντρικό τμήμα της ΠΓΔΜ), το οποίο ιδρύθηκε το 2007.

  Το όλο θέμα ανέδειξε ο τηλεοπτικός σταθμός «Α1» σχολιάζοντας ότι η ενέργεια αυτή προκαλεί έκπληξη και μπορεί να λειτουργήσει εις βάρος της χώρας, καθώς η προσφυγή της ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης βρίσκεται στην τελική φάση της.

  Τόσο ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, όσο και ο υπουργός Παιδείας, Νίκολα Τοντόροφ, μετά το σχετικό θόρυβο που δημιουργήθηκε, δήλωσαν άγνοια και πρόσθεσαν ότι η κυβέρνηση δεν έχει ανάμειξη στην απεικόνιση του αστεριού της Βεργίνας στα πτυχία που απονέμει το εν λόγω πανεπιστήμιο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Σκάνδαλο στην ΠΓΔΜ για τις λίστες «πρόθυμων» ψηφοφόρων

  Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 10 Μαΐου 2011, 10:57  Αίσθηση προκαλούν στην ΠΓΔΜ αναφορές του ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού «Α1», σύμφωνα με τις οποίες διευθυντές δημόσιων υπηρεσιών και δημόσιοι υπάλληλοι, που διορίστηκαν τα τελευταία χρόνια, φέρονται να έχουν λάβει εντολή από το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE να εξασφαλίσουν συγκεκριμένο αριθμό ψηφοφόρων υπέρ του κόμματος από το στενό τους περιβάλλον και να υποβάλουν σχετικούς καταλόγους με τα ονόματα των ψηφοφόρων, εν όψει των βουλευτικών εκλογών, που θα διεξαχθούν στις 5 Ιουνίου.

  Συγκεκριμένα, ο σταθμός «Α1», ο οποίος έχει τη μεγαλύτερη τηλεθέαση στην ΠΓΔΜ και ασκεί έντονη κριτική στην κυβέρνηση Γκρούεφσκι, ισχυρίστηκε ότι εντόπισε τέτοιους καταλόγους και ακολούθως δημοσιογράφοι του σταθμού επικοινώνησαν τηλεφωνικώς με ορισμένους διευθυντές δημόσιων υπηρεσιών και δημόσιους υπαλλήλους που υπέβαλαν τους εν λόγω καταλόγους.

  Οι δημοσιογράφοι του «Α1» παρουσιάστηκαν ως στελέχη του VMRO-DPMNE και ανέφεραν ότι τηλεφωνούν από τα γραφεία του κόμματος, για να επιβεβαιώσουν ότι οι ψηφοφόροι που αναγράφονται στους καταλόγους θα ψηφίσουν μετά βεβαιότητας το κόμμα στις προσεχείς εκλογές. Τότε οι διευθυντές και δημόσιοι υπάλληλοι φέρονται να επιβεβαιώνουν ότι, κατόπιν εντολής από το κόμμα τους, εξασφάλισαν ψηφοφόρους από το στενό τους περιβάλλον, οι οποίοι θα ψηφίσουν, μετά βεβαιότητας, το VMRO-DPMNE στις εκλογές.

  Σύμφωνα με τις αναφορές του «Α1», κάθε διευθυντής δημόσιας υπηρεσίας είχε εντολή να υποβάλει στα γραφεία του VMRO-DPMNE κατάλογο με 30 ονόματα προσώπων που θα ψηφίσουν το κόμμα του Γκρούεφσκι, ενώ δημόσιοι υπάλληλοι είχαν υποχρέωση να προσκομίσουν καταλόγους με 15 ονόματα.

  Στους καταλόγους αναγράφονται τα ονόματα των ψηφοφόρων αυτών, οι αριθμοί τηλεφώνων τους και το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζουν. Ορισμένοι από τους διαλόγους, τους οποίους ηχογράφησαν οι δημοσιογράφοι του «Α1”» και μεταδόθηκαν στα δελτία ειδήσεων του σταθμού, προκάλεσαν εντύπωση:

  «Χαίρεται, τηλεφωνούμε από τα γραφεία του VMRO-DPMNE, για να επιβεβαιώσουμε ότι τα ονόματα που αναγράφονται στον κατάλογο που υποβάλλατε θα ψηφίσουν σίγουρα το κόμμα μας στις εκλογές» λέει μια δημοσιογράφος, σε επικοινωνία με κάποιον διευθυντή δημόσιας υπηρεσίας.

  «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία επ' αυτού. Όλοι όσοι αναγράφονται στον κατάλογο θα ψηφίσουν το κόμμα μας στις εκλογές. Έχω κάνει αρκετές διευκολύνσεις σ' αυτούς. Για παράδειγμα, δύο άτομα που αναγράφονται στον κατάλογο τα έχω βοηθήσει να πάρουν σειρά στο νοσοκομείο, για να κάνουν εξωσωματική γονιμοποίηση» απαντά ο διευθυντής.

  Το όλο θέμα πυροδότησε αρκετές αντιδράσεις. Το VMRO-DPMNE διέψευσε ότι υπάρχουν τέτοιοι κατάλογοι και κατηγόρησε τον σταθμό «Α1» ότι πλαστογράφησε τους καταλόγους, σε μία προσπάθεια να πληγεί η εικόνα του κυβερνώντος κόμματος. Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση Γκρούεφσκι για ανεπίτρεπτες μεθόδους πιέσεων και εκβιασμών προς δημόσιους υπάλληλους.


  http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=307404&cid=5

  ΑπάντησηΔιαγραφή