Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου 2011

Τα έσπασαν στα Σκόπια.Επεισόδια μεταξύ εθνοτήτων

Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν ομάδα περίπου 100 νεαρών μετέβησαν στο κάστρο των Σκοπίων για να εκφράσουν την υποστήριξη τους για την ανέγερση εκκλησίας-μουσείου στο χώρο του κάστρου
Picture 0 for Πρωτοφανή επεισόδια στα Σκόπια

Επεισόδια μεταξύ εθνοτήτων σημειώθηκαν το απόγευμα στα Σκόπια, με αφορμή την ανέγερση μίας εκκλησίας-μουσείου στο κάστρο των Σκοπίων. Από τα επεισόδια τραυματιστήκαν τουλάχιστον οχτώ άτομα, μεταξύ αυτών δύο αστυνομικοί. Ένας από τους τραυματίες νοσηλεύεται σε νοσοκομείο των Σκοπίων.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν ομάδα περίπου 100 νεαρών μετέβησαν στο κάστρο των Σκοπίων, το οποίο βρίσκεται κοντά στο κέντρο της πόλης, για να εκφράσουν την υποστήριξη τους για την ανέγερση εκκλησίας-μουσείου στο χώρο του κάστρου, ενώ τοποθέτησαν και μία σημαία με το αστέρι της Βεργίνας. Αμέσως μετά, στο ίδιο σημείο, μετέβησαν περίπου 300 Αλβανοί, οι οποίοι είχαν ανακοινώσει νωρίτερα τη συγκέντρωση τους, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την ανέγερση της εκκλησίας-μουσείου .

Κατά τη συνάντηση των δύο αυτών ομάδων ξέσπασαν εκτεταμένα επεισόδια, τα οποία διήρκησαν περίπου μισή ώρα. Οι δύο ομάδες συγκρούστηκαν με πέτρες και ξύλα και χρειάστηκε η επέμβαση της αστυνομίας για να σταματήσουν τα επεισόδια.

Η ανέγερση της εκκλησίας-μουσείου στο χώρο του κάστρου των Σκοπίων έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις στην ΠΓΔΜ και κυρίως από τη μεριά των Αλβανών, οι οποίοι κατηγορούν για μεροληψία την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι. Πριν μερικές ημέρες είχε γνωστοποιηθεί ότι η ανέγερση της εκκλησίας-μουσείου αναστέλλεται προσωρινά, ωστόσο η υπόσχεση αυτή δεν τηρήθηκε και την Πέμπτη το βράδυ, ομάδα 100 Αλβανών, μεταξύ αυτών και ηγετικά στελέχη του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI, μετέβησαν στο χώρο του κάστρου και κατεδάφισαν ένα μέρος της κατασκευής.

Τις τελευταίες δύο ημέρες διαφορετικές εθνότητες έχουν ανοίξει «πόλεμο» μέσω ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, με υβριστικά συνθήματα σε εθνοτική και θρησκευτική βάση. Τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα, το VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι και το DUI του Αλί Αχμέτι καταδίκασαν, από κοινού, τα σημερινά επεισόδια και απηύθυναν έκκληση, τα επεισόδια να μην αποτελέσουν αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης.

Από την μεριά του το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, η «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι για αποτυχία διατήρησης των διεθνικών ισορροπιών στη χώρα και ζήτησε την παραίτηση της υπουργού Εσωτερικών, Γκορντάνα Γιανκούλοφσκα (προέρχεται από το VMRO-DPMNE) και του υφυπουργού Εσωτερικών, Τζέβαντ Μπούτσι (προέρχεται από το DUI), για την αδυναμία, όπως υποστήριξε, της αστυνομίας να εμποδίσει τα επεισόδια.


Πηγή:Voria

1 σχόλιο:

 1. Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου 2011
  Σκόπια: Τρομοκρατούν και επιτίθενται σε δημοσιογράφους

  Το πρωτοσέλιδο της σκοπιανής ‘kurir’

  Φεβρουάριος 15, 2011.

  Με πρωτοσέλιδο τίτλο : «Ποιος φταίει τώρα;» ο εκδότης της γνωστής εφημερίδας ‘Kurir’/‘Αγγελιοφόρος’ των Σκοπίων, καταγγέλλει την κυβερνητική τρομοκρατία προς τους δημοσιογράφους.«Αυτή η κατάσταση της δημοσιογραφίας και των δημοσιογράφων είναι μια διαδικασία που αναπτύσσεται στις πιο μολυσμένες πτυχές της σκοπιανής κοινωνίας και αυτό έχει από καιρό τεκμηριωθεί. Το ερώτημα είναι πως και αν θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε, να βγούμε από αυτήν την βρογχοκήλη.Το χθεσινό συμβάν στο οποίο μια δημοσιογραφική ομάδα του Kurir δέχθηκε επίθεση από αγνώστους μαζί με τους δημοσιογράφους του Α1, μπροστά το κυβερνητικό κτίριο, κατά την εκτέλεση των επαγγελματικών καθηκόντων τους, καταδεικνύει τις προθέσεις της κυβέρνησης να ελέγχει τα μέσα ενημέρωσης της χώρας…»

  Στη συνέχεια ο εκδότης της εφημερίδας, Σάσε Παβλόφ, σημειώνει ότι θα καταγγείλει τις κυβερνητικές πρακτικές σε όλες τις διεθνείς ενώσεις και οργανισμούς.–Τίτλος: «Кој е сега крив?»Δημοσίευση: Kurir, 15. 2. 2011.

  ΑπάντησηΔιαγραφή